Ny Hovedindgang på Søndre Campus – Københavns Universitet

CAS > Nyt fra CAS > Ny Hovedindgang på Søn...

28. marts 2017

Ny Hovedindgang på Søndre Campus

Kunst

Søndre Campus får en kunsterisk sten udsmykning af de seks søjler ved hovedindgangen til Universitets torvet og Campus området. De seks søjler skal udsmykkes med vandrette bånd af tre forskellige typer sten: Grøn Guatemala marmor fra Indien, Beige Gohare sandsten fra Iran og Sort Italiensk skifer. De forskellige stentyper har forskellige tekturer og overflader, hvilket kommer til at give et dynamisk samspil mellem dem.

De rustikke stenoverflader fra sort skifer, beige sandsten og grøn marmor står i stærk kontrast til de spejlvægge som kunstneren vil skabe i indgangsrummet. Spejlvæggene skal give lys, udvide rummet omkring søjlerne og skabe nye perspektiver. Udsmykningen kommer til at skabe en dynamisk ramme om den trafik der er mellem ramblaen op imod Søndre Campus og det nye universitets torv.

Kirsten Orwed og Universitet

Kirsten Orwed har hentet inspiration fra sin hverdag i Italien, her beskriver hun hvordan hun har fået inspiration til sten striberne:

”Striberne, som jeg burger dem, udspringer af en italiensk tradition fra middelalderen og den tidlige renæssance, noget jeg ofte er konfronteret med i min dagligdag i Italien. Det kan opfattes som en reference til verdens ældste universitet, som grundlagdes i Italien, i Bologna i 1088, og derfor til selve ideen om et universitet.”

Europas første universiteter blev grundlagt i middelalderen og uddannede mænd inden for teologi, jura, medicin og de frie kunstner. Dengang havde de ansatte og studerende på universiteterne mange fordele i forhold til resten af samfundet, da de ikke betalte skatter og afgifter, og derudover hørte under deres eget retsliv og havde egen domstol. Inden for universitetet mure blev mænd fra forskellige samfundslag lige. I kontrast til middelalderens samfund, stod universitet for frihed, lighed og fællesskab. Hvilket kan siges også at være nogle af grundidéerne for det moderne universitet.

Projektet er skabt af Kirsten Ortwed, og realiseres i samarbejde med Bygningsstyrelsen, Københavns Universitet, arkitektfirmaet Arkitema og landsskabsarkitekt Julie Kirkegaard.

Projektet påbegyndes i maj 2017 og forventes færdigt to måneder herefter.