White Words - en poetisk udsmykning af universitetstorvet i KUA2 – Københavns Universitet

CAS > Nyt fra CAS > White Words

14. september 2016

White Words - en poetisk udsmykning af universitetstorvet i KUA2

På det centrale indendørs torv i KUA2, hvor studerende, forskere og besøgende har deres daglige gang, kan man nyde og reflektere over udsmykningen ’White Words’.

’White Words’ er et 10 meter højt spiraltårn opført af den danske billedkunstner Peter Callesen, i samarbejde med Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet. Tårnet snoer sig fra gulv til loft i forskellige tykkelser og skæve vinkler. Tårnet er udført i hvid plast, monteret på en jernkonstruktion udspændt mellem loft og gulv.

Et poetisk indgreb i bygningens arkitektur

Bogstaver, ord og sætninger er skåret ud af tårnet. Ord og sætninger består af forskellige citater, yndlingsord fra forskere og studerende og brudstykker af historier, som alle omhandler sprog. Her indgår både dele af Babelsmyten, samt flere citater af filosoffen Wittgenstien. Derudover indgår også Peter Callesens egne ord og sætninger. Teksten bliver mere og mere nonsens og uforståelige jo tættere man når toppen.

Selv forklarer Peter Callesen bl.a. White Words som ”et forsøg på at arbejde med sproget som andet end symboler og betydninger gennem en materialisering af sproget i et konkret fysisk materiale.

De udskårne ord og bogstaver fra tårnet er nærmest tapetseret på de omkringliggende vægge, hvor de næsten falder i ét med væggene. ”Skriften på væggene” vil ikke umiddelbart falde én i øjnene, men vil blive noget som man langsomt opdager. De næsten usynlige ord er med til at skabe en installatorisk sammenhæng mellem tårnet og rummet omkring det. Bogstaverne fra tårnet opsluges af rummet, og bliver en del af universitetets mure.

En fysisk manifestation af sprogets diversitet og begrænsninger

Ord og bogstaver er gådefulde og forvirrende, og beskueren selv må digte med og tilføre sine egne betydninger, for at få sammenhæng og betydning i ordene:

Udsmykningen handler for mig bl.a. om sprogets begrænsning og opløsning. Den stiller måske også spørgsmål ved den traditionelle forståelse af sproget som middel til større forståelse og erkendelse, hvilket jeg opfat­ter som et relevant og interessant spørgsmål på et universitet. Men udsmykningen peger også på sproglig diversitet og kreativitet (Peter Callesen)